De vreo 3 ani mi-am sters Windows de pe HDD si mi-am instalat Linux, prima data Fedora, apoi Ubuntu si de vreo luna Debian. Ultimul mi se potriveste ca o manusa.
M-am dus in directia asta datorita experientei pe care o am deja in Cisco IOS, numai ca doream sa stiu si o alternativa de activare a acelorasi functionalitati sau similare. Este cea mai simpla metoda de invatare din momentul in care stii principiile; asa am inteles foarte repede cum se configureaza un filtru de pachete, politici pentru translatii de adrese IP, tunele GRE si IPSec etc. Apoi am inceput sa folosesc utilitarele de retea precum nmap, tcpdump, fping, dig s.a.m.d., apoi am sarit gardul in zona de administrare a sistemului: useri, grupuri, drepturi, sisteme de fisiere etc. Mi-am bagat nasul si in configurare servere mai ales FTP, DNS, Postfix, MySQL, Apache si m-am descurcat, dar mi-am cam rupt dintii uneori. Eu, obisnuit cu debug din Cisco IOS, in Linux nu prea am stiut cum sa descopar cauza unei probleme. Numai ca asta ma face sa merg si mai departe, unul din proiectele mele este sa tin un curs comparativ intre Cisco IOS, Linux si Juniper JunOS, la un moment dat.
Sfatul meu este sa aveti mai multe optiuni cand va aflati in fata unei probleme, Cisco nu are intotdeauna raspunsul optim.
Daca printre cei care citesc acest post sunt certificati Linux, va rog sa imi dati si mie un sfat despre ce documentatie este necesara a fi parcursa (m-am uitat pe cea de LPIC, dar m-a plictisit ingrozitor caci nu are cap si nici coada). Bineinteles, daca va pot ajuta la randul meu, dati-mi de stire.
Asa cum ziceam si in titlu, eu ma sint ca intr-un film 3D cand ma apuc de facut ceva in Linux. Nu o sa va para rau daca il folositi, macar ca scapati de virusi, reinstalari la intervale mai mult sau mai putin regulate de timp si ramane tot asa de simplu de folosit.