vineri, 17 iunie 2011

orice are un inceput

De mult timp ma tot gandesc sa pornesc un blog in care sa am posibilitatea sa aflu de la cei care ma cunosc de la cursurile de retele ce au reusit sa realizeze dupa ce au terminat. La fel de interesant este sa aflu de la actualii studenti ce ii determina sa investeasca timp si bani ca sa ajunga candva sa practice o meserie in domeniu. Mai simplu, caut diverse raspunsuri la intrebarile "De ce fac cursurile astea?" si "Mi-au folosit cursurile?".

4 comentarii:

  1. "De ce fac cursurile astea?"

    - pentru ca sunt mai ieftine decat daca le-as face in afara tarii iar ca nivel de cunostinte acumulate de pe urma acestora, se preda la fel sau daca nu chiar mai bine decat in afara
    - pentru a putea aduna destule certificari recunoscute international astfel incat atunci cand voi aplica la un job in afara tarii, angajatorul sa poata avea la dispozitie ceva mai mult decat un CV care detaliaza experienta mea, mai exact, un angajator din afara tarii are ca baza de inceput al discutiilor in momentul in care se face selectia candidatilor doar CV-ul meu, scris de mine, care mentioneaza ca am lucrat in alta tara decat cea in care doresc sa lucrez, deci cum ar putea sa creada ca acel CV este sau nu adevarat, ca informatiile din el reprezinta ceea ce stiu eu sau sunt pur si simplu o "poveste", trebuie sa existe un numitor comun pe baza caruia sa poata determina nivelul meu profestional. Aici intra in imagine certificarile internationale, acestea reprezinta numitorul comun care ofera un avantaj intr-o preselectie de CV-uri, asta sau experienta dovedita in companii cu renume international, unde printr-o metoda sau alta se poate determina daca un candidat este cine pretinde ca ar fi si stie ceea ce este necesar pentru job-ul la care aplica.
    - ca sa aflu cum functioneaza o tehnologie, cum circula informatia pe internet, cum se descurca un ISP cu gestionarea unui numar urias de clienti in timp ce asigura un nivel de functionare in anumite norme prestabilite, la parametri cuantificabili, etc.
    - pentru ca in domeniul IT&C nu mai este suficient sa cunosti doar una din diviziile acestuia pentru a avea recunoastere si vizibilitate pe piata locurilor de munca. Mai exact, in 2005, daca era sa cauti de munca pe pozitia de administrator de retea, ca si cerinte aveai "Windows Server (2000, 2003), XP, Office si cunostinte despre retelistica". In 2007 deja se cerea "Windows Server, Linux (nivel incepator), cunostinte echipamente Cisco". In 2009 "Windows 2003, 2008, IIS, RedHat, Debian, minim CCNA 1 si 2", iar in 2011 avem "Minim una din urmatoarele, MCSA, MCSE, CCNA, CCNP, CCIP, preferabil CCIE, RHCE, JNCIE-SP, minim x ani experienta cu urmatoarele tehnologii/produse/bla, JBoss, Oracle RAC, High Availability Clustering, VoIP ...". Daca ramai in urma, ramai pe dinafara, cam asta e ideea.
    - pentru ca nu vreau sa ma plafonez d.p.d.v. profesional, vreau sa fiu intr-un punct in care sa pot trece de pe domeniu IT pe altul daca vreau acest lucru fara sa trebuiasca sa o iau de la zero.

    "Mi-au folosit cursurile?"
    - raspunsul scurt este da
    - cu fiecare curs pe care l-am urmat mi s-au deschis mai mult ochii si am avut o vedere mai larga, de ansamblu, asupra domeniului IT
    - pe plan personal am invatat mai mult in ultimii 6 ani decat am invatat in toti anii dinainte de acestia, am aflat care imi sunt limitele, cum sa le depasesc
    - pe plan profesional am progresat mult datorita cunostintelor acumulate in cadrul cursurilor urmate, este o crestere sesizabila in numarul de oferte pe care le primesc, o crestere survenita dupa ce am adaugat certificarile pe CV, cu fiecare certificare adaugata s-a observat o crestere in numarul de oferte, ceea ce imi confirma faptul ca nu doar in afara tarii ci si la noi se cauta o confirmare a informatiilor care sunt puse pe un CV, iar certificarile (in special pentru ca li se poate verifica validitatea online) sunt un mod rapid de a confirma nivelul profesional.

    Eu unul nu as fi unde sunt astazi fara cursurile urmate, fara ghidarea oferita de instructorii de la care am invatat mai mult decat curicula unui simplu curs.

    O intrebare pe care ar trebui sa o adaugi este "Mai vreau sa fac si alte cursuri?" cu completarea, in cazul unui raspuns pozitiv, "De ce?".

    Eu la asta as raspunde, da, pentru ca domeniul IT evolueaza in permanenta, nu te tii la curent, ramai in urma.

    Dan Frincu
    CCNA, RHCE

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!

    Incepand cu o scurta povestire...

    Prima data am ajuns la infoacademy la insistentele unchiului meu (un om ce este cu adevarat afundat in retelistica), care in urma cu vreo 4 ani se interesa in stanga si in dreapta de un instructor bun in Bucuresti. Asa am ajuns la numele de Marius Moise. N-a stat mult pe ganduri si m-a trimis la inscriere (pe vremea cand eu eram clasa a 9-a) si tin sa-i multumesc pentru asta.

    Initial nici nu am vrut sa aud, tinand cont ca debea intrasem la liceu, alta lume, experiente etc. nu timp de invatat oricum.

    Primul curs care l-am facut a fost CCNA1, la care am venit mai mult din curiozitate si nu cu gandul sa invat ceva neaparat. Frumos a fost ca asta a fost elementul care mi-a deschis "Pofta de CISCO".

    O sa tin minte toata viata vorba instructorului: "Bai voi stiti ce stiam eu despre o adresa IP cand am venit prima data la o academie CISCO? Ca sunt 4 numere si 3 puncte."

    Dupa primul modul de CCNA1 eu m-am cerut singur in continuare la cursuri. Intotdeauna la cursurile dvs. am invatat 2 lucruri: sa administrez o retea si al doilea lucru primit bonus, am invatat sa privesc viata si locul (viitor) de munca din alta perspectiva. Aceasta din urma este priceless.

    Anul asta nu am mai facut niciun curs pentru ca am BAC-ul si admiterea, dar din anul intai de facultate ma apuc dinnou de CISCO cu ceva din CCNP si neaparat ceva de wireless.

    Acum sunt implicat intr-un proiect ce are ca obiectiv implementarea tehnologiei WiFi in toate liceele bucurestene (firless.com), proiect ce va lua amploare si proportii undeva in August. E indraznet si tare challenging ce vrem sa facem in continuare.(daca tot sunt aici as vrea sa intreb ce cursuri as putea sa urmez pentru securitate pe wireless + o certificare)

    Fara cunostintele acumulate la academie, nici nu s-ar fi pus problema de asa ceva. Asa cum spune si Dan Frincu domeniul IT si tehnologia in general are o viteza de evolutie uimitoare.

    Cu siguranta ne vom mai vedea la academie!

    Numai bine,
    Tudor C.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut.

    De ce fac cursurile astea?

    Pentru a putea profesa in telecomunicatii pe o pozitie cat mai inalta.
    Pe langa diverse comenzi si tehnologii proprietare Cisco in aceste cursuri se prezinta tehnologii care au devenit un standard si informatii valabile indiferent de producatorul de switch, router etc.Chiar daca sintaxa comenzilor difera de la un producator la altul, protocoalele folosite si rationamentul din spatele lor raman aceleasi.
    Un CV cu certificari creste cu mult sansele de a fi chemat la un interviu, denota faptul ca esti o persoana capabila si dornica de a invata deci de a evolua profesional.
    Toate certificarile sunt bune insa ele trebuie sustinute de cunostintele necesare obtinerii lor altfel sunt fara valoare.

    "Mi-au folosit cursurile?"

    Pe mine m-au ajutat foarte mult.Daca fac o comparatie: inainte de cursuri - dupa cursuri, diferenta este foarte mare.Inveti efectiv cum functioneaza o retea si facand aceste cursuri
    am inteles cat de complex este tot procesul.
    Sunt convins ca fara aceste cursuri nu as fi reusit sa ma angajez pe pozitia actuala.
    Am fost placut surprins sa aflu cate firme au fost interesate de mine dupa ce am adaugat in CV cursurile Cisco.

    Spor la invatat :)

    Vlad Katzighera.

    RăspundețiȘtergere